ZARE

Gyere a Szigetre és nyerj ZARE pólót!Szereted a zenét és elítéled a rasszizmust? Ha igen, csatlakozz a ZARE mozgalomhoz!

A Zene a Rasszizmus Ellen (ZARE) a budapesti Brit Nagykövetség, a Rock Against Racism (RAR) és a Love Music Hate Racism (LMHR) elnevezésű brit rasszizmus-ellenes mozgalmak, valamint a világhírű Sziget Fesztivál együttműködésének eredményeképpen jött létre. Mozgalmunk egyetlen célja, hogy fellépjünk az olyan veszélyes és szélsőséges jelenségek ellen, mint a rasszizmus.

A zene kitűnő médium a rasszizmus elleni küzdelemben. Politikai szimpátiától függetlenül, a zene nyelvén kívánunk hitet tenni az emberek egyenlősége mellett. A populáris - dzsezz, rock and roll és sok más fajta - zene a kulturális és faji sokszínűség nagyszerű megnyilvánulása. Aki ilyen zenét hallgat, maga is megtapasztalhatja e kulturális hatásokat. A ZARE a magyar társadalomban élő rasszizmus ellen veszi fel a küzdelmet a zene erejével. Célja, hogy több toleranciát és nagyobb tiszteletet ösztönözzön a különféle származású emberek között.

Brit testvérszervezeteink

Rock Against Racism (RAR)

A RAR 1976-ban jött létre az Egyesült Királyságban válaszul a Nemzeti Front elnevezésű erőszakos, rasszista politikai mozgalom előretörésére. A kezdeti években olyan együttesek vettek részt a mozgalomban, mint a Steel Pulse, a Tob Robinson Band és a Clash. A RAR számos kampányt szervezett az ‘70-és évek végén és a ‘80-as évek elején. 1979-es nagyszabású fesztiváljuk 30. évfordulóját, 2009-ben a RAR rendkívül sikeres koncerttel ünnepelte a londoni Victoria parkban.

Love Music Hate Racism (LMHR)

A 2002-ben alapított LMHR sok tekintetben a RAR utódjának tekinthető. Koncertjeiken és fesztiváljaikon többek között a következő együttesek és előadók léptek fel:

KAISER CHIEFS, DAMON ALBARN, PAUL SIMONON (THE CLASH), BABYSHAMBLES, KELLY ROWLAND (DESTINY'S CHILD), BASEMENT JAXX, JERRY DAMMERS (THE SPECIALS), GET CAPE WEAR CAPE FLY, ESTELLE, THE VIEW, KASABIAN, MS DYNAMITE, KANO, ASIAN DUB FOUNDATION, BELLE & SEBASTIAN, ANTIFLAG, HARD-FI.

A szervezet legutóbbi projektje 2009. május 30-án, az EP választás kampányidőszakában került megrendezésre az északnyugat-angliai Stoke on Trentben. A 20 000 zenerajongót vonzó koncert a rasszizmus elutasításának nagyszerű megnyilvánulása volt.

Szubjektív Értékek Alapítvány

A ZARE kampány magyarországi koordinátora

A budapesti Brit Nagykövetség a Szubjektív Értékek Alapítványt választotta az új, zenén alapuló rasszizmus-ellenes kampány nemzeti koordinátorának.

A döntést éles versenyt hozó pályázati folyamat előzte meg, mivel a magyar civil társadalom számos képviselője - egyének és szervezetek egyaránt - jelentkezett a nemzeti koordinátori szerepkörre. Ez is bizonyítja, hogy Magyarországon élénk az érdeklodés a fajgyűlölet elleni fellépés új formái iránt.

Szubjektív Értékek Alapítvány

A Szubjektív Értékek Alapítvány egyik célja, hogy a zeneipar képviselőinek és a támogatóknak a bevonásával országos kapcsolati hálót építsen ki. A kampányban való részvétel iránt érdeklődők honlapunkon keresztül vehetik fel a kapcsolatot az alapítvánnyal. Az újabb zenei rendezvényekről és egyéb ZARE tevékenységekről szintén innen értesülhetnek majd.