DÉJÀ VU REVUE • tiszta forrásból

2010.08.01.

Déja Vu Revue

Időpont:
2010. szeptember 18. 20.00 óra
Helyszín: Trafó

Egy előadás. Egy előadás, ami több egy koncertnél. Egy projekt, egy életérzés! Rákenroll! Audio-vizuális komplex élmény a 80-as évek átfogó underground zene világának bemutatására. Ehhez nyújtanak még segítséget a BBS digitalizált archívumából megkapott filmrészletek, amelyek hűen dokumentálták a kor hangulatát, légkörét, embereit, helyszíneit és amelyek háttérvetítésként fognak szerepelni az előadásunkon.

„A nyolcvanas évek sapkában jöttek. Voltak, akik azért jöttek, hogy eltöröljék a hetvenes éveket. Rock and Roll-állatok suhantak át az éjszakai városon, ami egy nagy fülre hasonlított. Kivert kutyák és elegáns, rúzsos szájú macskák. Emeleti lakások és föld alatti klubok, hadszínterek. Értelmezhetetlen feliratok a falakon. A diktatúra már puhul, de még keménykedik. Valaki füvet szív a villamoson. Eljön Orwell és David Bowie éve. Csernobil felől fúj a szél. A ruszkik még a spájzban vannak és semmi jele annak, hogy valaha ki lehet őket onnan küldeni.

Nem hittünk sem a halálban (túl fiatalok voltunk hozzá), sem abban az életben (túl szépek és bolondok voltunk hozzá). Ez volt a nyolcvanas évek budapesti undergroundja. Ezeket a zenéket ma sem játsszák a rádiók. Pedig ezek a dalok ma is élnek, a szövegek ugyanúgy érvényesek, ami egyszerre ad okot büszkeségre és szomorúságra.

A Déjà vu Revue elnevezésű projekt ebből a világból válogat, tiszta forrásból. Ez nem retró. Déjà vu Revue. Azért jöttünk, hogy eltöröljük a kétezres éveket. Déjà vu Revue. Ezt az egészet már láttuk egyszer. Déjà vu Revue.

A Déjà vu Revue egy hangos film. Koncert. Esztrád. Popzene. Emlék és jövőkép. Fantasztikus tudomány. Transzszexuális Expressz. Tánc és sírás. Alain Delon napszemüvege.” - Hegyi Zoltán

Egy átfogó zenei anyagot próbálunk összeállítani - természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen erre senki nem merne vállalkozni, olyan nagy “termésről” van szó, amit Kirschner Péter hangszerelésében hallhat majd a tisztelt közönség. Sikerült megnyernünk olyan zenészeket, akik anno, az eredeti zenekari felállásokban is szerepeltek (pl.: Újvári János, Román Péter). Bambi a saját dalain kívül a kor további meghatározó együtteseinek számait is előveszi, amelyhez “vendégzenészek” is csatlakoznak. Elhangzik majd a Kontroll csoport, Trabant/Balaton, Bizottság, Európa Kiadó, ef. Zámbó Happy Dead Band, Neurotic egy-egy száma is.

Célunk, hogy minél szélesebb körben mutathassuk be azt az igen meghatározó pezsgő zenei és kulturális életet, amely kiemelkedően a 80-as évekre volt oly annyira jellemző. Ekkor még a vasfüggöny ezen részén próbált meg kitörni sok művész az adott korlátok közül, mindenki a maga módján. A zene mint határokhoz nem köthető nemzetközi nyelv, mégis a legmeghatározóbb volt. Ezt a korszakot (Ikarus Művelődési Ház, Fiatal Művészek Klubja, Almássy tér, Fészek Klub) próbáljuk meg egy komplex koncert erejéig elővarázsolni, kicsit újraéleszteni. Nem célunk a nosztalgiázás, inkább az értékek újbóli fel- és bemutatása, mentése. „Azt hallottam a 80-as évek csomó cuccából, hogy a szellem megfékezhetetlenül ugyanaz ma, mint 30 éve, csak sokkal kifinomultabbak az eszközök. Ezért álltam neki a Déjà vu Revue-nek.” (Kirschner Péter)

Déjà vu Revue

ének: Latham Láng Kati (Bambi)
zenei producer: Kirschner Péter - gitár

zenészek:
Horváth Bálint - billentyűk
Román Péter - basszus gitár
Újvári János - szaxofon
Weszely János - dob

vendégek:
Czerovszky Heni - ének
Ef.Zámbó István - ének
Greifenstein János - ének
Kárpáti József (Dodi) - trombita
Kistamás László
Novák Péter - ének

ötletgazda, producer: Hen

DÉJÀ VU REVUE Koncert • tiszta forrásból »